Słonecznikowiec z herbatnikami, toffi, bitą śmietaną

Ciasta z dodatkiem bakalii to zwykle rarytasy, na widok których zawsze cieknie nam ślinka. Do smakowitych wypieków zaliczyć trzeba rozmaite placki z orzechami włoskimi, laskowymi, ziemnymi oraz z rodzynkami i innymi suszonymi owocami. Słono słodki smak orzechowca, to rarytas dla podniebienia. Choć są to dosyć kaloryczne połączenia bardzo je lubimy. Trzeba też zaznaczyć, że orzechy, bakalie czy rozmaite nasiona dodawane do wypieków to także korzyści dla naszych organizmów. Zawierają one bowiem wiele cennych składników. Takowe ma także ziarno kwiatów słonecznikowych. Być może rzadziej bywa stosowane do wypieków niż orzechy, ale nie mniej smaczne w takim połączeniu.

Jeśli jeszcze nie udało się wypróbować przepisów na słodkości ze słonecznikiem to koniecznie trzeba zwrócić uwagę na słonecznikowiec. Wypiek o bardzo przyjemnej nazwie jak i rozkosznym smaku. Idealna propozycja właściwie na każdą porę roku, ponieważ łuskane ziarno słonecznika jest dostępne przez cały czas w sklepach. Jak się okazuje receptur na przygotowanie ciasta ze słonecznikiem w roli głównej jest sporo. Jednym z najbardziej smakowitych i popularnych jest Słonecznikowiec z masą o smaku toffi oraz herbatnikami.
Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • Po 4 łyżki mąki ziemniaczanej, pszennej, cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy w całości z cukrem. Można to robić na parze. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta dodajemy obie mąki- przesiane, kakao i proszek do pieczenia po czym delikatnie mieszamy całość. Masę wylewamy do tortownicy lub podłużnej foremki i pieczemy ok. 40 min w temp. 180oC.
Składniki na masę:

  • Gotowa masa kajmakowa w puszce
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • Duże opakowanie herbatników

Słonecznik z cukrem i połową kostki masła mieszamy na ciepłej patelni do połączenia składników a potem wylewamy na blaszkę i pieczemy. Gotową masę zmiksować z resztą masła i dodać pokruszony upieczony na blaszce słonecznik. Gotową masę słonecznikową wykładamy na przestudzone ciasto biszkoptowe a na niej układamy herbatniki mogą być wcześniej nasączone odrobiną alkoholu. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową lub dekorujemy ciasto ze słonecznikiem bitą śmietaną.